Mindful vandring

Med boende på charmiga Alunbrukets B & B.

Följ med till Brösarps böljande backar på mindful vandring. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Naturupplevelserna förstärks genom regelbundna inslag av övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Om du vill lämna av bagage för natten, går det bra att göra det i förväg på Alunbrukets B & B. Vi samlas ca kl 9:30 (tiden kommer att anpassas efter Skånetrafiken) på parkeringen utanför ICA i Brösarp dit du tar dig med egen bil eller kort promenad från busshållplatsen Brösarps bussterminal (via Ystad) eller Brösarp Östra (via Simrishamn). Matsäck för lunchen kan inhandlas på ICA eller Café Smulan. Från parkeringen börjar 14 km vandring på Skåneleden över Brösarps norra backar som formats av den smältande inlandsisen. Här går betesdjur som ansar marken till förmån för sandlilja, sandnejlika och hedblomster. Vi rör oss längs med Verkeåns klara vatten där vi kan få se strömstare, forsärla och kungsfiskare. Vandringsdelarna i tystnad och meditationspauserna öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet. När vi passerat Brösarpsgården kommer vi strax till Vantalängan - en gammal lada från 1800-talet där vi också finner vatten och torrtoaletter. I detta område intar vi egen medhavd lunch innan vi fortsätter genom skogen, korsar Fiskabäcken och vandrar sedan åter längs med Verkeån. Vi kommer passera Hallamölla som är Skånes största och högsta sammanhängande vattenfall som imponerar med sin vårflod. Hallamölla kvarn med sin historia från 1400-talet ligger intill. Efter Täppamölla är vi sedan nära slutmålet för dagen som är romantiska Alunbruksbyn från 1700-talet där vi får eftermiddagsfika på Kaffestugan Alunbruket - Skånes äldsta kaffestuga. Har man ork och energi kvar efter incheckning på Alunbrukets B & B kan man på egen hand ge sig ut på en liten upptäcktsfärd till Christinehofs slott och ekopark. Annars inbjuder Alunbrukets B & B till vila och återhämtning, kanske framför brasan i kaminen i sällskapsrummet innan middagen gjord på lokalproducerade råvaror. Efter middagen erbjuds en kortare inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

För de som önskar, erbjuds uppmjukande rörelser och morgonmeditation i stillhet inomhus. Efter en generös frukostbuffé på Kaffestugan Alunbruket, vandrar vi 10 km tillbaka österut på Backaleden. Den leder oss genom Verkeåns västra naturreservat Agusa-Hallamölla med barr- och lövskog, ängar och åkrar. Vi följer Verkeån som slingrar sig fram genom reservatet. När vi passerat ruinen efter Backstugan, eller Bödelns hus som den också kallas, kommer vi snart fram till Brunnsviksbäcken som leder oss till Tockabjärs källa. Kallkällan släcker törsten med bygdens porlande källvatten. Vi avslutar dag 2 med en välförtjänt lunch på klassiska Brösarps gästgiveri.

Viktig fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

  • Vandring med regelbundna inslag av övningar i mindfulness.
  • Föreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
  • På Kaffestugan Alunbruket/Alunbrukets B & B:
    • Eftermiddagsfika och kvällsmiddag.
    • Övernattning inkl. lakan, handduk och städning. Delat rum med egen dusch/toalett.
    • Frukostbuffé.
  • Lunch på Brösarps gästgifveri.

Länk till Alunbrukets B&B.

Länk till Brösarps gästgifveri.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
Medel (grad 3) = Mest stigar, men kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:
3150 kr inkl. moms/person. Boka-tidigt-pris (anmälan senast 30/6 för vandringen 14-15/9): 2900 kr inkl. moms/pers.

Anmälan:
Anmälan sker här. Antalet platser är begränsat till 14. Din plats är garanterad när vandringspaketet är betalt. Faktura skickas ut några dagar efter anmälan.

Betalningsvillkor:
Vandringen genomförs oavsett väder, så kläder efter väder rekommenderas. Betald avgift återbetalas inte. Om du lämnar återbud, kan du överlämna din plats till en annan deltagare, men detta måste meddelas senast 24 h före start. Därefter kan du inte överlämna din plats till någon annan. Om vandringsguiden mot förmodan skulle bli sjuk, kommer i första hand en annan vandringsguide att anlitas.

Stäng meny