Mindful vandring

Med boende på Klåveröds vilsamma vandrarhem.

Följ med till Söderåsens nationalpark på mindful vandring. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Upplevelserna i naturen förstärks genom regelbundna inslag av övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Vandringen startar på förmiddagen från Skåneledens parkering vid Klöva hallar som man når med Skånetrafiken och förbeställd Närtrafik alternativt att vi samåker och lämnar några av bilarna på slutmålet Restaurang Skäralid. Dagens 13 km vandring börjar i lummigt naturreservat, på norra sidan av dramatiska Klöva hallars sprickdal som skär flera kilometer in i Söderåsen. I dalens botten hör vi Klövabäcken porla omgiven av susande lövskog. Vandringsdelarna i tystnad och meditationspauserna öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet. I området nära Klöva mölla, som benämnts som kvarnplats redan 1674, upplever vi granarnas höjd och avnjuter den egna medhavda lunchen. Vi fortsätter till Skånes högsta punkt, 212 meter över havet, och vidare in i Klåveröds strövområde. Efter en avstickare till Höjehalls utkikstorn för en hisnande vy, kanske ända till Öresundsbron, är vi nära slutmålet för dagen som är Klåveröds vandrarhem från 1866. Efter incheckning väntar smarrig hembakad eftermiddagsfika. Har man ork och energi kvar erbjuds ett skönt eftermiddagsdopp i Klåverödsdammen och värmande vedeldad bastu. Efter njutbar middagsbuffé, serverad av Skäralids restaurang, erbjuds kortare inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

Du erbjuds en skön start på dagen med morgonmeditation i stillhet inom- eller utomhus. Efter frukosten börjar vi med rofylld vandring längs stilla skogsstigar. Vi fortsätter söderut djupare in i Klåveröds strövområde till de mäktiga klippformationerna i Skorstensdalen - här har tidens gång och naturens element sakta bearbetat bergarterna till torbildningar. Efter en välsmakande fikapaus vid Skåneledens lägerplats Klåveröd, fortsätter vi dagens 9 km vandring längs Dejebäcken, förbi en vattenkvarn från 1800-talet och in i Söderåsens granna nationalpark med storslagen natur och vackra branter. I Korsskär förenas Dejebäcken med Kvärkabäcken och bildar Skärån som rinner ner till Skäralid. Vi lämnar Skärån för att snirkla oss upp till klassiska utsikten vid Kopparhatten, högsta punkten i nationalparken med sina 150 meter över havet. Vi avslutar helgen med en välförtjänt lunch på Restaurang Skäralid.

Viktig fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

 • Vandring med regelbundna inslag av övningar i mindfulness.
 • Föreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
 • På Klåveröds vandrarhem:
  • Eftermiddagsfika och middagsbuffé från Restaurang Skäralid.
  • Övernattning inkl. lakan, handduk och städning. Toaletter och duschar precis utanför dörren.
  • Frukostbuffé.
  • Litet matpaket till förmiddagsfika.
 • Lunch på Restaurang Skäralid.

Länk till Klåveröds vandrarhem.

Länk till Skäralids restaurang.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
Medel (grad 3) = Mest stigar, men kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:
3550 kr inkl. moms/pers. Boka-tidigt-pris: 3300 kr inkl. moms/pers (anmälan senast 31/3 för vandringen i juni respektive 31/5 för vandringen i augusti).

Anmälan:
Anmälan sker här. Antalet platser är begränsat till 13. Din plats är garanterad när vandringspaketet är betalt. Faktura skickas ut några dagar efter anmälan.

Betalningsvillkor:
Vandringen genomförs oavsett väder, så kläder efter väder rekommenderas. Betald avgift återbetalas inte. Om du lämnar återbud, kan du överlämna din plats till en annan deltagare, men detta måste meddelas senast 24 h före start. Därefter kan du inte överlämna din plats till någon annan. Om vandringsguiden mot förmodan skulle bli sjuk, kommer i första hand en annan vandringsguide att anlitas.

Stäng meny