fbpx

Mindful vandring

Med boende på charmiga Alunbrukets B&B.

Följ med till Brösarps böljande backar på mindful vandring. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Naturupplevelserna förstärks genom regelbundna inslag av övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Vi samlas ca kl 9:30 i Brösarp dit du tar dig med kollektivtrafik eller egen bil - avfärdstiden kommer att anpassas efter Skånetrafikens tidtabell. Från parkeringen börjar 15 km vandring på Skåneleden över Brösarps norra backar som formats av den smältande inlandsisen. Här går betesdjur som ansar marken till förmån för sandlilja, sandnejlika och hedblomster. Vi rör oss längs med Verkeåns klara vatten där vi kan få se strömstare, forsärla och kungsfiskare. Vandringsdelarna i tystnad och meditationspauserna öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet.

När vi passerat Brösarpsgården kommer vi strax till Vantalängan - en gammal lada från 1800-talet. I detta område intar vi egen medhavd lunch innan vi fortsätter genom skogen, korsar Fiskabäcken och vandrar sedan åter längs med Verkeån. Efter Täppamölla är vi sedan nära slutmålet för dagen som är romantiska Alunbruksbyn från 1700-talet där vi får eftermiddagsfika på Kaffestugan Alunbruket - Skånes äldsta kaffestuga.

Har man ork och energi kvar efter incheckning på Alunbrukets B & B kan man på egen hand ge sig ut på en liten upptäcktsfärd till Christinehofs slott och ekopark. Annars inbjuder Alunbrukets B&B till vila och återhämtning, kanske framför braskaminen i sällskapsrummet innan middagen gjord på lokalproducerade råvaror. Efter middagen erbjuds en inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

För de som önskar, erbjuds uppmjukande yoga och morgonmeditation i stillhet. Efter en generös frukostbuffé på Kaffestugan Alunbruket, vandrar vi 11 km tillbaka österut på Backaleden. Den leder oss genom Verkeåns västra naturreservat Agusa-Hallamölla med barr- och lövskog, ängar och åkrar. Vi följer Verkeån som slingrar sig fram genom reservatet.

Vi kommer passera Hallamölla som är Skånes största och högsta sammanhängande vattenfall. Hallamölla kvarn med sin historia från 1400-talet ligger intill. När vi passerat ruinen efter Backstugan, eller Bödelns hus som den också kallas, kommer vi snart fram till Brunnsviksbäcken som leder oss till Tockabjärs källa. Kallkällan släcker törsten med bygdens porlande källvatten. Vi avslutar dag 2 med en välförtjänt 2-rätterslunch på klassiska Brösarps gästgiveri.

Fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

  • Vandring med regelbundna inslag av  övningar i mindfulness.
  • Föreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
  • På Kaffestugan Alunbruket/Alunbrukets B&B:
    • Eftermiddagsfika och kvällsmiddag.
    • Övernattning inkl. lakan, handduk och städning. Delat rum med egen dusch/toalett.
    • Frukostbuffé.
  • 2-rätterslunch på Brösarps gästgifveri.

Länk till Alunbrukets B&B.

Länk till Brösarps gästgifveri.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
15 + 11 km med svårighetsgrad medel (grad 3) = Mest stigar, men kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:
3595 kr inkl. moms/person. Boka-tidigt-pris: 3295 kr inkl. moms/person – anmälan senast 31/5 2020 för vandringen i oktober 2020. 

Anmälan:
Anmälan sker här. Antalet platser är begränsat till 13. Din plats är garanterad när vandringspaketet är betalt. Faktura skickas ut några dagar efter anmälan.

Betalningsvillkor:
Vandringen genomförs oavsett väder, så kläder efter väder rekommenderas. Betald avgift återbetalas inte. Om du lämnar återbud, kan du överlämna din plats till en annan deltagare, men detta måste meddelas senast 24 h före start. Därefter kan du inte överlämna din plats till någon annan. Om vandringsguiden mot förmodan skulle bli sjuk, kommer i första hand en annan vandringsguide att anlitas

"Känslan av att inte ge upp i de höga backarna. Att kämpa på, att få vara tyst, känna gemenskap. Tillbaks på jobbet på måndagen var det som att börja om på nytt, vilket var en enorm positiv känsla. "
Leena P Johansson
Vandringsdeltagare
"Övningarna ute i naturen gav mig känslan av total avslappning och närvaro samtidigt."
Marianne Havsjö
Vandringsdeltagare
"Tycker hela upplägget var mycket bra och bra med regelbundna stopp med övningar så man fick stöd i att komma "tillbaka igen" när tankarna hade hunnit börja vandra iväg."
anonym
Vandringsdeltagare
Stäng meny