Mindful vandring

Med boende på sagolika gårdshotellet i Drakamöllan

Följ med på mindful vandring till Drakamöllans och Kumlans naturreservat med bokskog och böljande hedlandskap. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Naturupplevelserna förstärks genom inslag av skogsbad och övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Vi samlas ca kl 9:30 (tiden kommer att anpassas efter Skånetrafiken) i Brösarp dit du tar dig med egen bil eller kort promenad från busshållplatsen Brösarps bussterminal eller Brösarp Östra. Matsäck för lunchen kan inhandlas på ICA eller Café Smulan. Vandringen på 7 km går delvis på Skåneleden, förbi Bengtemölla kvarn med byggnader från 1400-talet. Vi följer skogsvägar in i Maglehems ora med en av landets största hedbokskogar. De böljande kullarna som formats av inlandsisen imponerar, liksom de små ravinerna på 20-30 meter. Vandringsdelarna i tystnad, pauserna för skogsbad och meditation öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet.

Efter paus för medhavd lunch, fortsätter vi stigarna genom Drakamöllans backar som betas av islandshästar och får. Detta urgamla kulturlandskap har fått sitt namn efter mjölnaren Drake som hade sin kvarn vid Julebodaån. Kanske att vi får se örter som hedblomster och fältsippa samt exklusiva fågelarter som sommargylling, träd- och fältpiplärka. Vi lämnar kullarna och traskar den sista biten fram till sagolika Drakamöllans gårdshotell där eftermiddagsfika väntar på oss.

Har man ork och energi kvar efter incheckning, erbjuds en tur på 4 km genom Kumlans naturreservat som erbjuder fornlämningar och utsikt över Sveriges ovanligaste naturtyp sandstäpp med sällsynta insekter och växter. Annars inbjuder gårdshotellet till vila och återhämtning innan den kulinariska middagen framtagen främst på lokalproducerade råvaror. Efter middagen erbjuds en inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

För de som önskar, erbjuds stilla yoga och meditation på morgonen. Efter en generös frukostbuffé vandrar vi en rundtur på 7,5 km i Drakamöllans och Äskebjärs naturreservat. Här spelades scenerna in för Körsbärsdalen i filmen Bröderna Lejonhjärta (Astrid Lindgren). Naturen skiftar mellan lövskog, sandhed och sandstäpp. Från en topp med sitt gravröse, njuter vi av fikapaketet från Drakamöllan och utsikten övar halva Österlen med havet åt ena hållet och Drakamöllans praktfulla naturreservat åt det andra hållet.

Vi fortsätter vandringen genom omväxlande bokskog, över åkermark med stengärdesgårdar och avslutar triumferande genom den vackra naturliga allé av dignande bokar som leder oss tillbaka till Drakamöllans gårdshotell. Där väntar en välförtjänt lunch innan vi åker taxi tillbaka till Brösarp för vidare färd hemåt.

Viktig fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

 • Vandring med inslag av skogsbad och övningar i mindfulness.
 • Föreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
 • På Drakamöllans gårdshotell:
  • Eftermiddagsfika vid ankomst till gårdshotellet.
  • Kulinarisk middag bestående av varmrätt, dessert och alkoholfri dryck.
  • Övernattning inkl. lakan, handduk och städning. Delat rum med dusch/toalett.
  • Frukostbuffé och mindre matsäckspaket för mellanmål på f.m. dag 2.
  • Enklare lunch dag 2.
 • Returresa med taxi från Drakamöllan tillbaka till startpunkten i Brösarp.

Länk till Drakamöllans gårdshotell.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
7 km (+ 4 valbara km) + 7,5 km. Svårighetsgrad medel (grad 3) = Mest stigar, kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:

Anmälan:
I nuläget kan endast intresseanmälan göras här. Vid tillräckligt många intresseanmälningar kommer Temina marknadsföra erbjudande om datum och pris. Anmälan kommer att kunna göras via hemsidan. Antalet platser på en Mindful vandring är begränsat till mellan 4-12 deltagare. Jag förbehåller mig rätten att skjuta fram alternativt ställa in en vandring senast 4 veckor före avfärd om det mot förmodan skulle bli för få deltagare. Vid inställd vandring återbetalas eventuellt inbetald deltagaravgift.  

Allmänna villkor:
Ovan beskrivna kombinerade resetjänster utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Temina kommer att ansvara fullt ut för att en paketresa som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har företaget Temina enligt lag, vid eventuellt erbjudande om paketresa, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. För att ta del av de allmänna villkoren i sin helhet och få mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302 klickar du här.

"Ett inre lugn och ont i fötterna - precis det resultat jag ville ha."
Linda Enetoft
Vandringsdeltagare
"Tycker hela upplägget var mycket bra och bra med regelbundna stopp med övningar så man fick stöd i att komma "tillbaka igen" när tankarna hade hunnit börja vandra iväg."
anonym
Vandringsdeltagare