Mindful vandring

Med boende på havsnära Skepparpsgården i Haväng

Följ med till Österlen på mindful vandring. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Naturupplevelserna förstärks genom inslag av skogsbad och övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Vi samlas ca kl 9:30 (tiden kommer att anpassas efter Skånetrafiken) i Brösarp dit du tar dig med egen bil eller kort promenad från busshållplatsen Brösarps bussterminal (från Kristianstad eller Ystad) eller Brösarp Östra (från Kristianstad eller Simrishamn). Matsäck för lunchen kan inhandlas på ICA eller Café Smulan.

Från ICA:s parkering börjar 7 km vandring österut på Skåneleden och Backaleden. Vi tar flera pauser för mindfulnessövningar och för egen medhavd lunch. Vi vandrar över hedar, genom trolska skogar och längs med den porlande klara Verkeån. Fridfullt betande får kommer tidvis att göra oss sällskap medan de ansar marken till förmån för sandlilja, sandnejlika och hedblomster. Vi passerar flera gamla kvarnar och forntida gravfält ute i hagarna. Vandringsdelarna i tystnad och meditationspauserna öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet.

På eftermiddagen kommer vi fram till den fyrlängade Skepparpsgården i korsvirke med vasstak där framdukad fika väntar på oss. Har man ork och energi kvar, kan man på egen hand ge sig ut på en liten upptäcktsfärd till havet och Havängsdösen från yngre stenåldern. Annars inbjuder gården till vila och återhämtning inomhus eller kanske under eken på gården. På kvällen serveras vegetarisk middag och du får en inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

För de som önskar, erbjuds stilla yoga och meditation på morgonen. Efter en generös KRAV-certifierad frukostbuffé, vandrar vi 5 km söderut genom Haväng och Vitemölla strandbackars naturreservat och vidare till Kivik.

Vi börjar med att passera väldiga vindpinade ekar nerför den kulliga sagolika sträckan till havet. Landskapet som följer är omväxlande med knotiga tallar, sandstäpper med violetta kuddar av backtimjan och en strand som känns oändlig. Den finkorniga vita sanden möter det blåa havet. Under förmiddagen tar vi pauser för övningar i mindfulness och förmiddagsfika. Vi går längs med havet och passerar utmynningarna av Verkeån, Klammersbäck och Mölleån innan vi anländer till Vitemölla och sedan vår slutstation Kivik. Vi avslutar dag 2 med en välförtjänt 2-rätters lunch i Vitemölla eller Kivik beroende på lunchutbudet sommaren 2020. Från Kivik torget går kollektivtrafik hem eller via Brösarp för de som parkerat bilen där.

Viktig fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

 • Vandring med regelbundna inslag av skogsbad och övningar i mindfulness.
 • Kvällsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
 • På Skepparpsgården:
  • Eftermiddagsfika dag 1.
  • Vegetarisk kvällsmiddag bestående av varmrätt, efterrätt och alkoholfri dryck.
  • Övernattning inkl. yogaunderlag och städning. Egna sängkläder och handduk medtas. Delat rum med dusch/toalett.
  • KRAV-certifierad frukostbuffé.
  • Mindre matsäckspaket för mellanmål på f.m. dag 2.
  • 2-rätterslunch dag 2 i Vitemölla eller Kivik beroende på utbud sommaren 2020.

Länk till Skepparpsgården.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
7 + 5 km med svårighetsgrad medel (grad 3) = Mest stigar, kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:

Anmälan:
I nuläget kan endast intresseanmälan göras här. Vid tillräckligt många intresseanmälningar kommer Temina marknadsföra erbjudande om datum och pris. Anmälan kommer att kunna göras via hemsidan. Antalet platser på en Mindful vandring är begränsat till mellan 4-12 deltagare. Jag förbehåller mig rätten att skjuta fram alternativt ställa in en vandring senast 4 veckor före avfärd om det mot förmodan skulle bli för få deltagare. Vid inställd vandring återbetalas eventuellt inbetald deltagaravgift.  

Allmänna villkor:
Ovan beskrivna kombinerade resetjänster utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Temina kommer att ansvara fullt ut för att en paketresa som helhet fullgörs korrekt. Dessutom har företaget Temina enligt lag, vid eventuellt erbjudande om paketresa, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. För att ta del av de allmänna villkoren i sin helhet och få mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302 klickar du här.