fbpx

Mindful vandring

Med boende på Klåveröds vilsamma vandrarhem.

Följ med till Söderåsens nationalpark på mindful vandring. En helg i vackert natur- och kulturlandskap där kroppen blir uppmjukad av skön vandring och sinnet får vila och återhämtning. Upplevelserna i naturen förstärks genom inslag av skogsbad och övningar i mindfulness gåendes, sittandes och i varsamma rörelser (hathayoga). Delar av vandringen sker i tystnad.

Dag 1

Vandringen startar på förmiddagen från Skåneledens parkering vid Klöva hallar som man når med Skånetrafiken och förbeställd Närtrafik alternativt att vi samåker och lämnar några av bilarna på slutmålet Restaurang Skäralid. Dagens 13 km vandring börjar i lummigt naturreservat, på norra sidan av dramatiska Klöva hallars sprickdal som skär flera kilometer in i Söderåsen. I dalens botten hör vi Klövabäcken porla omgiven av susande lövskog. Vandringsdelarna i tystnad och meditationspauserna öppnar upp sinnet för att ta emot naturens skönhet.

I området nära Klöva mölla, som benämnts som kvarnplats redan 1674, upplever vi granarnas höjd och avnjuter den egna medhavda lunchen. Vi fortsätter till Skånes högsta punkt, 212 meter över havet, och vidare in i Klåveröds strövområde. Efter en avstickare till Höjehalls utkikstorn för en hisnande vy, kanske ända till Öresundsbron, är vi nära slutmålet för dagen som är Klåveröds vandrarhem från 1866. Efter incheckning väntar smarrig hembakad eftermiddagsfika. Har man ork och energi kvar, erbjuds ett skönt eftermiddagsdopp i Klåverödsdammen och värmande vedeldad bastu. Efter njutbar middagsbuffé, serverad av Skäralids restaurang, erbjuds inspirationsföreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och vistelse i naturen.

Dag 2

Du erbjuds en skön start på dagen med uppmjukande yoga och morgonmeditation i stillhet inom- eller utomhus. Efter frukosten börjar vi med rofylld vandring längs stilla skogsstigar. Vi fortsätter söderut djupare in i Klåveröds strövområde till de mäktiga klippformationerna i Skorstensdalen. Här har tidens gång och naturens element sakta bearbetat bergarterna till torbildningar. Efter en välsmakande fikapaus nära Svartesjö, fortsätter vi dagens 9 km vandring längs Dejebäcken, förbi en vattenkvarn från 1800-talet och in i Söderåsens granna nationalpark med storslagen natur och vackra branter. I Korsskär förenas Dejebäcken med Kvärkabäcken och bildar Skärån som rinner ner till Skäralid. Vi lämnar Skärån för att snirkla oss upp till klassiska utsikten vid Kopparhatten, högsta punkten i nationalparken med sina 150 meter över havet. Vi avslutar helgen med en välförtjänt lunch på Restaurang Skäralid.

Viktig fakta om vandringen

I vandringspaketet ingår:

 • Vandring med inslag av skogsbad och övningar i mindfulness.
 • Föreläsning om hälsoeffekterna av mindfulness och naturupplevelser.
 • På Klåveröds vandrarhem:
  • Eftermiddagsfika och middagsbuffé från Restaurang Skäralid.
  • Övernattning i delat rum inkl. sängkläder, handduk och städning. Toaletter och duschar precis utanför dörren. Enkelrum kan ordnas för en tilläggskostnad.
  • Frukostbuffé.
  • Litet matpaket till förmiddagsfika.
 • Lunch på Restaurang Skäralid.

Länk till Klåveröds vandrarhem.

Länk till Skäralids restaurang.

Åldersgräns:
16 år.

Svårighetsgrad:
13 + 9 km med svårighetsgrad medel (grad 3) = Mest stigar, men kuperade partier förekommer. (Grad 1 är lättast och grad 5 är mest krävande.)

Pris:
3790 kr inkl. moms/pers. Boka-tidigt-pris: 3490 kr inkl. moms/pers (anmälan senast 31/3 för vandringen i juli respektive 31/5 för vandringen i september 2020).

Anmälan:
Anmälan sker här. Faktura skickas ut några dagar efter anmälan. Din plats är garanterad när vandringspaketet är betalt. Antalet platser är begränsat till mellan 4-13 deltagare. Jag förbehåller mig rätten att skjuta fram alternativt ställa in denna vandring senast 4 veckor före avfärd om det mot förmodan skulle bli för få deltagare. Vid inställd vandring, återbetalas hela inbetalda deltagaravgiften.  

Betalningsvillkor:
Vandringen genomförs oavsett väder, så kläder efter väder rekommenderas. Betald avgift återbetalas endast om arrangören tvingas ställa in vandringen. Om vandringsguiden mot förmodan skulle bli sjuk, kommer i första hand en annan vandringsguide anlitas. Om du lämnar återbud, kan du överlämna din plats till en annan deltagare, men detta måste meddelas senast 24 h före start. Därefter kan du inte överlämna din plats till någon annan.

"Tack för att du, Catherine, gör detta som du är bra på och brinner för! Otroligt behaglig och kunnig att lyssna på! "
Katarina Olsson
Vandringsdeltagare
"Bra kombination med vandring och övningar. Övningarna lagom långa."
Maj-Inger Petersson
Vandringsdeltagare
"Fantastisk natur och god samvaro. Att kunna njuta av naturen med alla sinnen och lugnet som infann sig inom mig."
Cecilia Holmstrand
Vandringsdeltagare
Stäng meny