Onlinekurs i självmedkänsla
- 6 veckor

Vill du med hjälp av en erfaren lärare ta dina första steg i riktning till att bli mer vänlig gentemot dig själv? Denna forsknings- och upplevelsebaserade 6 veckors kurs i självmedkänsla lär dig att kunna svara an på svåra stunder i livet med insikt och omsorg om dig själv.

Upplev nyttan av Mindful Self-Compassion (MSC) genom denna anpassade kurs helt online.

Varmt välkommen att delta, var än i världen du befinner dig. Vi ses online onsdagar kl 18:30-19:45 med start 26 maj 2021.

Mål

Kursen syftar till att främja förmågan till självmedkänsla. När vardagen inte flyter på som vi förväntar oss, är det lätt att vi kritiserar och pressar oss själva. Kanske att vi under covid-19 har fått ge mer av oss själva än vad vi mäktar med, vilket kanske lett till empatitrötthet. Genom kursen lär du dig:

  • hur du slutar vara så hård mot dig själv.
  • hur du hanterar svåra känslor med ökad lätthet.
  • hur du motiverar dig själv med uppmuntran snarare än kritik.
  • övningar i mindfulness och självmedkänsla att använda i vardagen.
  • forskning och teorin bakom självmedkänsla.

Träning i självmedkänsla ger oss inre styrka och emotionell hållbarhet. Det underlättar för oss att möta stunder av svårigheter och livets utmaningar med mer närvaro, flexibilitet och vänlighet till oss själva och andra. De relativt kortare övningarna är att föredra för dig som kanske upplever en utmanande period i livet, kanske särskilt just nu till följd av covid-19.

Upplägg

Under ledning av en engagerad och erfaren lärare, ses vi en gång per vecka under 75 min videosamtal online via Zoom i ett stödjande gruppformat. Du erbjuds upplevelsebaserade övningar, teori, utforskande frågestunder och praktiska verktyg för att bli en varm, omsorgsfull och stödjande vän till dig själv. Samtal kan komma att erbjudas i större och mindre grupper som syftar till att uppleva vår allmänmänsklighet och det stöd vi har hos andra. Följande tema kommer att gås igenom:

Vecka 1: Vad är självmedkänsla?
Vecka 2: Praktisera självmedkänsla.
Vecka 3: Upptäcka sin medkännande röst.
Vecka 4: Självmedkänsla och motståndskraft.
Vecka 5: Självmedkänsla och utmattning.
Vecka 6: Omfamna livet.

”En kan vara snäll och mjuk mot sig själv, istället för hård och kritisk. Då känns det lättare att acceptera det som är. Om något är svårt kan jag möta svårigheten med vänlighet.”
/tidigare kursdeltagare

Praktisk information 

Målgrupp: Kursen riktar sig till allmänheten, från 18 år, som vill utveckla förmågan till självmedkänsla. Ingen tidigare erfarenhet av vare sig mindfulness eller självmedkänsla krävs för att delta i kursen. Antalet deltagare är begränsat till mellan 6-24 personer.

Datum: Onsdagar 26/5, 2/6, 9/6, 16/6, 23/6 och 30/6.

Tid: 18:30-19:45

Pris: 1950 kr. Anmäl dig här. Få 400 kr boka-tidigt-rabatt vid anmälan senast 2021-04-25. Allmänna villkor finner du här.

Kursledare: Catherine Höij är leg. hälso- och sjukvårdskurator, KBT-terapeut samt lärare i MSC och Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR). Hon har arrangerat över 20 mindfulnesskurser (MBSR) för ca 200 patienter inom Region Skåne.

Frågor: info[@]temina.se

Övriga upplysningar:

  • Vi ses online via webbkamera genom videosamtal via Zoom som laddas ner gratis här. Du rekommenderas använda dator för att kunna se samtliga deltagare på skärmen, men även annan enhet fungerar. Du behöver god internetuppkoppling samt gärna hörlurar med mikrofon.
  • Introduktion och deltagarmaterial mejlas ut till varje deltagare efter betald kursavgift.
  • Förbered en lugn, avskild plats för sessionerna online.
  • Bär bekväma kläder som du trivs i och ha penna och papper redo.
  • Avsätt gärna 30 min/dag för övningar i vardagen.

Intyg efter fullständigt deltagande mejlas deltagare efter begäran.

Mer information om SC-MSC

Short Course of Mindful Self-Compassion, SC-MSC, är utvecklat av Center for Mindful Self-Compassion. Det är en kurs i självmedkänsla som anpassats till online formatet. Programmet täcker ett urval av de viktigaste och noga utvalda övningarna i självmedkänsla från 8-veckors ursprungsprogrammet Mindful Self-Compassion på 8 veckor.

Med 7,5 undervisningstimmar är det kortare än 8-veckors MSC-programmet och är därför mycket väl lämpat för alla som vill ta första steget till att bli mer självmedkännande under ledning av erfaren lärare i ett stödjande gruppformat.

Forskning

Vetenskaplig forskning visar att självmedkänsla är ett kraftfullt verktyg för att skapa hälsa och lycka. Det hjälper oss att nå våra mål, hantera bakslag, ta ansvar för vårt handlande och ge omsorg om såväl oss själva som andra på hållbara sätt. Självmedkänsla gynnar motivation, inre styrka och välbefinnande. Vi blir mindre rädda för att misslyckas och mer benägna att pröva igen.

Vetenskapliga studier visar att deltagande i SC-MSC avsevärt minskar stress, empatitrötthet, utmattning och nedstämdhet samt ökar graden av mindfulness, medkänsla om sig själv och andra. Genom att motivera oss själva med vänlighet snarare än självkritik, är vi mer benägna att prova igen.